Fundacja FxCuffs
  • ul. św. Filipa 23/3, 31-150 Kraków
  • Pon-pt:  10:00-16:00

Stowarzyszenie Ocalić Szansę

Krakowskie Stowarzyszenie Ocalić Szansę jest organizacją non – profit istniejącą od marca 2005 roku. Stowarzyszenie od 10 lat prowadzi świetlicę socjoterapeutyczną dla dzieci i młodzieży w Rząsce pod Krakowem. Pod opieką znajduje się grupa 25 dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 15 lat, większość z nich zagrożona jest wykluczeniem społecznym. Znajdują się oni w trudnej sytuacji życiowej, społecznej i emocjonalnej.

Cztery dni w tygodniu podopieczni spędzają czas w świetlicy, gdzie otaczani są kompleksową opieką. Zapewniane są im posiłki, pomoc w nauce, rozwój zainteresowań kulturalnych i sportowych, zajęcia socjoterapeutyczne oraz profesjonalna pomoc pedagogiczna i psychologiczna. Celem Fundacji jest przekazanie dzieciom umiejętności, które zostaną z nimi na całe życie, czyniąc je bogatszym i ciekawszym.

„Chcemy – widzimy potrzebę – nauki podstawowych umiejętności społecznych, interpersonalnych od najmłodszych lat. Wierzymy, że satysfakcję, zadowolenie i dumę można czerpać z rzeczy, które zdobywa się własnym wysiłkiem, w dobrej współpracy z innymi ludźmi.” Program zajęć na świetlicy jest związany zawsze z nabywaniem umiejętności społecznych.

Aby można było realizować założone cele potrzeba wielu materiałów edukacyjnych. Są to materiały do wspólnych zabaw, spędzania razem czasu, robienia projektów własnej wyobraźni. Materiały potrzebne do zaspokojenia swojej ciekawości oraz zdobycia wiedzy.

Potrzeby:

– Chusta Klanza – dostarcza wielu wrażeń uczestnikom zabaw, wprowadza tajemniczą atmosferę, a przy tym pobudza wyobraźnię i wyzwala pozytywne emocje. Jest jednocześnie odpowiedzią na pytanie jak zachęcić dzieci do działania w grupie

– Beczka terapeutyczna – z mocnego tworzywa gwarantuje mnóstwo radosnej zabawy. Przeprowadzane ćwiczenia rozwijają dużą motorykę dziecka w zakresie równowagi i koordynacji ruchów.

– Dwustronny obrus wielokrotnego użytku z zestawem kolorowych markerów.Obie strony pokryte są konturami obrazków, labiryntami, kropkami do połączenia, puzzlami, grami słownymi w jęz. angielskim itp – w sumie ponad 50 zadań. Do rysowania służy 6 zmywalnych markerów w kolorze żółtym, czerwonym, granatowym, zielonym, brązowym i czarnym.

– Mikroskop

– Gra Boulez, Tabu

Łamigłówki edukacyjne

– Akcesoria Cyrkowe – diabolo, hula hop, piłki do żonglerki

– Struny do gitary, takiej zwykłej akustycznej

– Sprzęt sportowy – Piłeczki do ping ponga, paletki, siatka do ping ponga, piłki – kosz, siatka, noga

– Plastyczne – KLEJE najlepiej magic – jak wysychają to są bezbarwne, FARBY plakatowe, wodne, witrażowe, do materiału, brokatowe, do malowania twarzy, pędzle; kredki, Filc, nici, igły; Brokat, Modelina, cekiny, koraliki

– Mazaki wodne – Posiadają specjalny tusz rozpuszczalny wodą, który daje się rozmywać zmoczonym pędzelkiem lub gąbką w sposób identyczny jak farby akwarelowe.

arczimm

Zostaw komentarz